Tandläkare får omfattande kritik vid protesarbete

Foto: Arne Trautmann, Mostphotos

"Den ansågs kunna lossna när som helst, varvid jag skulle bli handikappad"

delningar

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en tandläkare vid folktandvården i Helsingborg för sitt årslånga arbete med en man som behövde en ny bro med avtagbar protes. Kritiken baseras bland annat på att otydlig planering, för få stödtänder till bron sedan två dragits ut, dålig passform samt och ett estetiskt dåligt samt oacceptabelt resultat.

"Omgående framgick att konstruktionen som NN gjort var uppenbart undermålig. Den ansågs kunna lossna när som helst, varvid jag skulle bli handikappad eftersom jag då inte kunde äta och dricka utan protes", skrev den drabbade mannen i sin anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg är skeptisk till att tandläkaren inte valde att bygga bron på implantat. Det var först när bron var klar som tandläkaren insåg att två av stödtänderna behövde dras ut. Av misstag avlägsnades då en tand som skulle vara kvar.

Den drabbade mannen uppsökte en annan tandläkare som gjorde om hela protetiken.

"Den av tandläkare NN genomförda protetiska tandvårdsbehandlingen har inte varit förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver Inspektionen för vård och omsorg.

"

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar