Helsingborgs energiarbete skapar internationellt intresse

Inför internationell publik berättade näringslivets företrädare om Helsingborgs energisystem som bidrar till både konkurrenskraft och tillväxt.

delningar

Nyligen arrangerades ett seminarium i samband med Nordic Clean Energy Week 2018 där företag och organisationer visade hur omställningen till ett hållbart energisystem kan ske. Det handlar bland annat om hållbar energiförsörjning, hållbara städer och hållbara lösningar för transportsektorn.

Seminartiet som leddes av Öresundskraft, inleddes av kommunlrådet Marcus Friberg(MP) med en historisk översikt över staden.

Några av talarna som fick utrymme på scenen var Kristina Helles, operativ chef vid Svenska Retursystem, som berättade om bolagets affärsmodell där en halv miljon plastlådor tvättas varje dag för att återanvändas gång på gång i distributionen av mat och grönsaker.

– Övergången från gas till fjärrvärme för tvättändamål har sparat utsläpp, sade Kristina Helles, i ett pressmeddelande.

Vd:n för Kemira i Helsingborg, Peter Kihlgren, berättade bland annat om bolagets produktion av vattenreningskemikalier, ett område där Kemira är bland de största i världen. I tillverkningen uppstår stora mängder restvärme som tack vare fjärrvärmesystemet kan tas till vara för uppvärmning i Helsingborg.

– Det är högst tveksamt om vi varit kvar i Helsingborg om vi inte kunnat sälja vår värme, menade Peter Kihlgren som också visade siffror på vad detta inneburit för sysselsättningen i staden.

Även Johan Järnum som är energispecialist vid McNeil i Helsingborg fick möjlighet att berätta om de satsningar bolaget gjort inom energieffektiviseringen under lång tid.

– Företaget investerar nu 70 miljoner dollar de närmaste åren för att bygga ut produktionen i Helsingborg” berättade Johan Järnum. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.