Vikarie tappade arbetskort – sekretessbelagda uppgifter på villovägar

Foto: Frugan

"Vi ser det som en allvarlig händelse"

delningar

På väg till en vårdtagare upptäckte en vikarie inom vård- och omsorgsförvaltningen att hen inte kunde hitta sitt arbetskort med personuppgifter samt insatsbeskrivningar om nio olika kunder. Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på händelsen som nu är anmäld enligt lex Sarah till inspektionen för vård och omsorg.

I vanliga fall brukar vård- och omsorgspersonal ha sina arbetskort i ett säkert system på sina mobiltelefoner, men eftersom ny personal måste gå en utbildning i systemet brukar vikarier få sina kort utskrivna.

Just den här aktuella dagen hade vikarien och en ordinarie personal varit hemma hos en kund. Efter utförda insatser uppger vikarien att hen stoppade sitt arbetskort i bakfickan på byxorna, men att det försvann någonstans mellan kundens hem och arbetsplatsen. Personal och vikarie letade längs vägen men kortet gick inte att hitta.

På arbetskortet stod personuppgifter som namn, adress och telefonnummer till nio vårdtagare, samt vad de behöver för insatser.

En kund som fanns på kortet har fått konstiga samtal, men om samtalen började innan eller efter kortet försvunnit är oklart.

– Vi ser det som en allvarlig händelse och därför har vi också valt att anmälan, säger Marie Strömberg, verksamhetschef, vård- och omsorgsförvaltningen.

Vad har man gjort för åtgärder i efterhand?

Man har tillsammans, enhetschef och personal som jobbar inom området, gått igenom rutinerna och hur viktigt det är att man är noga med utskrifterna när man och förvarar de på ett säkert sätt.

– I vanliga fall har man kortet i mobilen och inte utskrivna på papper, men i det här fallet hade vikarien inte behörighet. Vi tittar på hur man kan snabba på den processen.

Borde man inte se till att personal har behörighet till systemen innan man börjar jobba?

– Det är ju det som vi helst vill, att man är förberedd innan man går ut. Men ibland hopar det sig. En av åtgärderna är att ser över det.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar