Laddar

”Vi gör det som tjejerna är mest rädda för”

Kampsporten Krav Maga är realistiskt självförsvar uppbyggt utifrån kroppens naturliga reaktioner och reflexer. Och den finns särskilt anpassad för kvinnor.

delningar

Risken att bli utsatt för brott som kvinna är tyvärr hög. Det kan handla om allt från sexuella trakasserier, kvinnofridskränkning, hot om våld, våldtäkt och misshandel. Genom självförsvarssystemet Krav Maga har helsingborgaren Ingela blivit certifierad Woman Instructor.

– Med kvinnligt självförsvar vill vi ge kvinnor redskap till att inte hamna i vissa situationer. Vi vill ge dem de rätta verktygen för att ta sig ur dem, berättar Ingela.

Som Woman Instructor i Krav Maga vill Ingela inspirera och motivera till hur man som kvinna kan vara uppmärksam, förberedd och undvika hotfulla situationer. Detta gör hon och hennes kvinnliga kollegor i Krav Maga Global Sweden´s Women division genom att hålla i olika workshops och seminarier runt om i Sverige.

–  Det handlar mycket om hur man tänker och rör sig. Vi pratar kroppsspråk, hållning, rösten och hur och var man befinner sig, berättar hon.

 

Ingela efter en träning i Krav Maga på FNF i Helsingborg. Foto: Julia Maric

En workshop kan vara upp till fyra timmar långa där taktik varvas med träning. Kvinnorna får träna på verkliga situationer, där stressmoment tillförs just för att de ska bli så mentalt förberedda som möjligt om en hotfull situation skulle uppstå.

– Vi gör det som tjejerna är mest rädda att bli utsatta för. Det kan handla om att någon håller fast en, hårdragningar, en våldtäktssituation eller en väskryckning, säger Ingela. Hon berättar att det handlar om hur tjejer kan vända nackdelar till fördelar.

 

Krav Maga är träning i självförsvar och bygger på ens egen förmåga. Foto: Julia Maric

–  Vi har naglar och vi har vår väska. Det finns så många saker i en väska som man kan använda i en självförsvarssituation.

Mot slutet av en workshop får ”manliga angripare” delta. De har både grenskydd (suspensoar), benskydd, hjälm och bröstskydd på sig. De kan sedan få i uppdrag att till exempel dra en kvinna i håret, lyfta upp henne eller bara gå emot henne. Med hjälp av allt de lärt sig i självförsvar får kvinnorna använda det de lärt sig på träningen under workshopen för att försvara sig. Ingela berättar att många av dem ber om ursäkt till männen för att de gått till attack.

–  Du ska ju inte be om ursäkt för att du skyddar dig själv, det är det som vi måste få ur dem. Vi vill få fram aggressionen i tjejerna och visa att de verkligen ska våga, berättar Ingela.

 

Ingela försvarar sig mot Markus Nielsen, instruktör i Krav Maga. Foto: Julia Maric

– När man väl ser på dem, att: ”Shit, jag klarade det”, det är en härlig känsla.  Det är samma under en träning. Tjejerna går från att vara en ballerina till att bli en fighter på tre sekunder.

I Helsingborg finns det i nuläget ingen självförsvarskurs för enbart kvinnor men på FNF Functional Fitness i Helsingborg och på Engelholm Krav Maga i Ängelholm finns Krav Maga som tillhandahåller självförsvarsträning anpassad efter kvinnor. I framtiden skulle Ingela vilja starta upp träning i kvinnligt självförsvar enbart för kvinnor.

– Hur det än är så är det viktigt att tjejer tränar med killar för att få motståndet. Men man kanske behöver lite mer stöd och känner sig trygg innan man kan göra det. Jag tror att det kan vara en bra inkörsport att börja med en kurs bara för tjejer först, säger Ingela.

– Att tjejerna känner ”Jag är värd att försvara”, den är viktig.