Varningen: Sju matvaror du aldrig ska äta

Foto: Mostphotos/ Bernd Juergens, Fascinadora, Yana Gayvoronskaya

Det finns livsmedel som många äter ofta eller dagligen som kan ge allvarliga följder som andnöd, förlamning och medvetslöshet. Andra har en kraftig negativ påverkan på klimatet.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det finns viss mat och dryck som många av oss intar ofta eller dagligen. Nu är det kanske läge att tänka om. Vissa av de livsmedel som listas nedan är rent av livsfarliga att inta, rapporterar Expressen. Andra är mycket dåliga för miljön. Här är sju livsmedel att undvika:

✓ Krossade linfrön och aprikoskärnor

Livsmedelsverket har gått ut med en varning om krossade linfrön som de helt avråder folk från att äta. Linfrön innehåller nämligen ämnen som kan bilda vätecyanid, och när fröna krossas blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Hög exponering för cyanid kan få allvarliga följder som andnöd, förlamning och medvetslöshet. Dödsfall finns också beskrivna i samband med denna typ av förgiftning. Flera växter som innehåller cyanogena glykosider används som livsmedel, till exempel kassava, bittermandel och aprikoskärnor. Bittra aprikoskärnor kan leda till allvarlig förgiftning redan efter man ätit bara en mindre mängd kärnor. Eftersom det inte går att se skillnad på bittra och söta aprikoskärnor avråder Livsmedelsverket därför helt från att äta aprikoskärnor.

✓ Fisk med föroreningar

Vad många kanske inte vet är att en del fiskar innehåller farliga mängder miljöföroreningar, som kvicksilver, PCB:er och dioxiner. Det är sorter som de flesta äter sällan, men som kan vara vanliga vid bland annat fritidsfiske. Dioxin och PCB finns främst i fet fisk som vildfångad lax, öring och strömming eller sill från hela Östersjön samt i vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

✓ Rött kött

Äter man mindre än 500 gram rött kött i veckan minskar man risken att drabbas av tjockändtarmscancer. Med rött kött menas gris, lamm, ren, vilt och nötkött.

Speciellt charkprodukter innehåller mycket mättat fett och salt och ett minskat intag av det minskar också risken för hjärt-kärlsjukdom. Exempel på charkprodukter kan vara rökt skinka, kassler, korv, salami eller leverpastej.

✓ Söta drycker

Det är viktigt att vara medveten om hur mycket socker man får i sig genom drycken.

Det lär inte komma som en chock för någon att läsk innehåller mycket socker, men alla kanske inte vet exakt hur onyttigt det är. I en liten burk med exempelvis Coca-Cola är det 10,6 gram socker per 100 milliliter. I burken är det 330 milliliter (33 cl) vilket motsvarar drygt 11,5 sockerbitar i en burk.

Vanligt eller naturligt smaksatt vatten är det bästa valet. Vad sägs om att testa gurkskivor, citronskivor eller varför inte lite mynta i vattnet? Det kan vara riktigt uppfriskande.

✓ Jätteräkor

Jätteräkan har varit omdebatterad. Den går under flera namn - Jätteräka, scampi, tigerräka eller gambas. Industrin bakom odlingen är en enorm miljöbov och påverkar klimatet mycket negativt. Bland annat tömmer odlingarna haven på viktig fisk, och räkodlingarna har också förstört viktig mangroveskog som påverkar naturen. Naturskyddsverket har de senaste åren haft kampanjer för att få butiker och restauranger att sluta sälja jätteräkor.

✓ Produkter med palmolja

Det finns palmolja i många matprodukter, så som chokladkakor, kex, chips, bröd och pepparkakor. Palmoljan innehåller en hög mängd mättat fett, vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom att palmoljan inte är speciellt bra för hälsan är det inte heller bra för miljön. Plantager för palmoljan har en negativ påverkan på naturen och klimatet.

Ål

Ålen är akut hotad och kan försvinna för alltid. Naturskyddsföreningen vill se ett totalt ålfiskestopp och det bästa vore om alla slutade köpa och äta det. Den har varit rödlistad sedan 2005. 97 procent av glasålsbeståndet vid Europas kuster har försvunnit sedan 1950-talet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar