Laddar

EXTRA: Varning för barnvagn: ”Kan amputera barns fingrar”

Montage: Nils Jakobsson, Bildbyrån / Wikimedia Commons. - Foto: Bildbyrån

Konsumentverket varnar allmänheten för den farliga barnvagnen.

delningar

Konsumentverket har gått ut med en varning för en viss typ av barnvagn som kan vara farlig och uppmanar konsumenter som har en sådan att sluta använda den. Det gäller Maclaren paraplysulky som är tillverkade före november 2009.

 

Pressbild: Konsumentverket

”Redan under 2009 återkallade barnvagnstillverkaren Maclaren alla sina modeller av paraplysulky eftersom hopfällningsleden i chassit kan amputera barns fingrar i samband med upp- och hopfällning”, skriver Konsumentverket i varningen.

Flera barn i bland annat USA ska i samband med återkallelsen ha råkat ut för detta. De som hade en berörd vagn kunde under återkallelsen 2009 skicka efter ett lagningskit från tillverkaren som dolde den farliga leden.

Men det cirkulerar fortfarande barnvagnar av denna modell som har kvar felet, och därför går konsumentverket ut med en ny varning.

Själva företaget som sålde vagnarna på den svenska marknaden har upphört, men de kan fortfarande säljas ut begagnade via e-handelsplattformar eller privata annonsörer.

”Om du har en äldre Maclaren paraplysulky är det viktigt att du kontrollerar hur leden ser ut. Om den är tillverkad innan 2009 ska den ha ett lagningskit som täcker leden där vagnen fälls upp eller viks ihop”, skriver konsumentverket i varningen.

Den farliga leden finns inte på senare modeller av Maclarens paraplysulky då produkten har modifierats.

Relaterade artiklar