Laddar

Vädrets makter har försvårat sökningen efter krigsminor

Sökningen har inte gått helt smärtfritt.

delningar

Under fyra dygn har Försvarsmakten hållit på och sökt efter krigsminor ifrån andra världskriget utanför Helsingborg. 

24Helsingborg rapporterade i måndags att Försvarsmaktens röjdykarfartyget HMS Sturkö skulle jobba utanför Helsingborg i veckan eftersom att militären fått ta del av nya uppgifter från brittiska krigsarkiv.

I arkiven finns det uppgifter på att brittiska flygplan ska ha släppt ett 20-tal minor mellan Helsingborg och Helsingör, i stort sett i samma farled som HH-Ferries nu använder.

Då sade Jimmie Adamsson, informatör och kapten på tredje sjöstridsflottiljen så här:

– Detta är uppgifter vi inte känt till tidigare, vi är just nu ute med ett fartyg och söker efter dessa minor. Jag vill betona att vi i dagsläget inte vet om det finns kvar några minor i området men att det är detta som sökningen ska ge svar på.

Under torsdagen avslutades arbetet och när 24Helsingborg får tag på Adamsson igen, berättar han att arbetet stött på vissa problem.

– Det har varit en besvärlig ström i området så det har varit svårt att jobba med undervattensfarkosten. På vissa ställen har det också varit en besvärlig botten. Något som skapar falska ekon, säger han.

Vad menar du med falska ekon?

– Jo, eftersom det är väldigt stenigt på vissa ställen studsar frekvenser och då kan vi inte veta om det är en sten eller en mina, säger Adamsson.

Trots det lite besvärliga förhållandena är kaptenen väldigt nöjd mottagandet av deras arbete.

– Fartygstrafiken har varit väldigt förstående, säger han.

Vad kan du säga om resultatet?

– Ingenting i nuläget faktiskt, jag kan förhoppningsvis presentera resultatet i början på nästa vecka, säger Jimmie Adamsson.

Relaterade artiklar