Laddar

Undersökning: Så många svenskar vill köra elbil

Undersökningen från Kantar Sifo visar att äldre är mest negativa.

delningar

I dag uppger två procent att de äger en elbil eller laddhybrid.

Inom fem år tror dock nästan varannan svensk att de kommer att äga en elbil. Samtidigt tror hela 70 procent att de kommer att äga en elbil inom tio år. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av bilvärderingsföretaget Bilpriser.

Samtidigt kan det dröja först till 2030 innan varannan bil på begagnatmarknaden i Sverige är en el-, ladd- eller elhybridbil.

– Många vill köpa en elbil men få har planer på att göra det i närtid. En förklaring kan vara att tekniken fortfarande upplevs omogen med korta batteritider, långa laddningstider, höga priser, osäkerhet kring andrahandsvärdet samt att möjligheten att ladda batterierna är begränsade, säger Jonas Björkman, senior advisor på Bilpriser.

Framförallt är det de som är 35–55 år som är mest positiva till elbilar. 53 procent av respondenterna i den här åldersgruppen tror att de kommer köpa en elbil inom fem år, jämfört med 38 procent av de som är 56–79 år.

Det är också den äldre åldersgruppen som är mest negativ till elbilar. Var tredje svensk mellan 56-79 år svarar att de aldrig kan tänka sig att köpa en elbil.

Var femte svensk uppger att de inte kommer att köpa en elbil och var tionde kommer att göra det tidigast om tio år, enligt undersökningen.

– Trots att inställningen till laddningsbara bilar är positiv kommer det dröja många år innan majoriteten av bilarna i Sverige går på el. Diesel- och bensinbilar kommer tills dess att dominera andrahandsmarknaden, säger Jonas Björkman.

Totalt i Sverige finns det i dag 11 000 elbilar vilket motsvarar 0,2 procent av alla 4,8 miljoner registrerade bilar. Inräknat alla bilar med någon form av eldrift är det 115 000 bilar vilket motsvarar 2,4 procent av alla bilar.