TV: Skola får kritik för insatser mot elevfrånvaro: "Mycket allvarligt"

Foto: Mauro Rodrigues / Mostphotos - Foto: Mostphotos

En elev har varit frånvarande upp till så mycket som 86 procent.

delningar

Enligt Skolinspektionen har det "dröjt mycket länge" innan en skola i Helsingborg satte in aktiva insatser mot en elevs frånvaro. "Mycket allvarligt", skriver myndigheten och tillägger att skolans agerande gett stora konsekvenser för eleven. En utredning av orsakerna till frånvaron döms också ut som sen och ofullständig.

Skolinspektionen förelägger Helsingborgs kommun att senast den 10 juni vidta åtgärder så att elevens rätt till utbildning tillgodoses. l detta ingår att skyndsamt utreda orsakerna till elevens frånvaro, samt vidta åtgärder så att eleven fullgör sin skolgång.

Av den dokumentation över frånvaron som huvudmannen gett in framgår att eleven varit frånvarande mellan 62 och 86 procent under läsåret fram till och med mars 2019. Huvudmannen anser att det har rört sig om både giltiga och ogiltiga orsaker till frånvaron. 92,5 procent bedöms vara giltig och 7,5 procent ogiltig. Denna bedömning grundas på att större delen av elevens frånvaro har varit anmäld av vårdnadshavare och att denna i samband med anmälan uppgett att eleven varit sjuk. 33 procent av frånvaron täcks av sjukintyg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar