TV: Lyssna på bedragarens fula telefonbluff

Polisen går under måndagen ut med en varning för det fräcka bedrägeriet.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under måndagen lade polisen upp en video på sin Facebooksida "Polisen - bedrägeri" där man visar upp hur det kan gå till när bedragare försöker lura sina offer över telefon.

I ett autentiskt ljudklipp från ett bedrägeriförsök hörs bedragaren som utger sig att vara från banken hota att spärra den uppringdes konto om denne inte gör som bedragaren säger.

"Bedragare byter ofta tillvägagångssätt för att lura till sig pengar. Äldre är särskilt utsatta. Lyssna och dela!", skriver Lotta Mauritzson på polisens Facebooksida.

– Blir man uppringd är det viktigt att inte dela med sig av sina koder från bankdosan eller logga in på sitt mobila bank-id. En bankperson skulle aldrig be om dessa uppgifter, säger Lotta Mauritzson.

Polisens ljudklipp kan du lyssna på nedan:

Polisen beslutade under september 2018 om en nationell särskild händelse för att kunna hantera den stora ökningen av vishingbedrägerier som upptäckts under våren och sommaren 2018.

I det brottsförebyggande arbetet har polisen haft dialog med bland andra kommuner, organisationer och företag, för att sprida informationen och genom åtgärder försvåra för gärningspersonerna.

Bankerna har samtidigt förändrat i sina tjänster och infört fördröjningar i sina system för att försvåra möjligheterna att genomföra ett bedrägeri.

– Även om vi har kommit en bra bit på väg kommer polisen ha fortsatt fokus på denna bedrägeriform. Det här handlar inte bara om personerna som utför bedrägerierna. De brottsvinster som kommer från brotten kan även kopplas till grova vapen- och narkotikabrott där vi har haft en kraftig ökning den senaste tiden, säger Lotta Mauritzson.

FAKTA

Fakta vishing:

Telefonbedrägerier, vishing (voice phising) innebär att en bedragare ringer upp och försöker förmå mottagaren att lämna ifrån sig koder från bankdosan eller logga in via sitt mobila bank-id, för att där igenom få tillgång till mottagarens konto. Bedragarna riktar främst in sig mot äldre personer, cirka 70 procent av de som drabbas är 70 år och äldre.

Källa: Polisen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar