Laddar

Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Helsingborg

Nu har landets vackraste stad utsetts.

delningar

Det är en omröstning via internet som initierats av det så kallade Arkitekturupproret som nu kan presentera sitt resultat.

Femton städer som anses vara vackrast har hamnat på listan och ett av framgångsrecepten för att bli klassad som vacker är närheten till havet, menar personerna bakom tävlingen som avgjordes genom röstning via Facebook.

Alla städer utom Lund ligger vid havet, eller vid en sjö.

Vinnaren fick hela 1912 av 10145 röster och det är inte någon stad i vårt län. Däremot plockade residensstaden hem en hedrande fjärdeplats.

Vann gjorde Sundsvall som fick hela 1912 av 10145 röster, och nomineringen löd följande:

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Här är listan:

Sundsvall

Visby

Lund

Karlskrona

Ystad

Varberg

Kalmar

Norrköping

Vadstena

Nora

Eksjö

Landskrona

Helsingborg

Hjo

Marstrand

Helsingborg som hamnade på en 13:onde plats med sina 194 röster, beskrivs följande:

”Den mysiga gamla stan känns ganska välbevarad med sina många korsvirkeshus och klassiska byggnader. Blundar du för en och en annan jättelåda så är stadskärnan oerhört vacker. Helsingborg har dessutom en sandstrand i centrum och är kanske det närmaste vi i Sverige kommer medelhavskänsla under sommaren”.

 

Relaterade artiklar