Studien: Dramatisk försämring av svenskarnas kondition

Foto: Mostphotos.

Den absolut sämsta konditionsnivån på 20 år.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En färsk stor studie som kollat på den arbetande befolkningen i Sverige visar att vår kondition i dag är sämre än vad den varit på hela 20 år, rapporterar SVT.

— Det huvudsakliga resultatet är att det är en ganska kraftigt nedgående trend i populationen i stort. Studiepopulationen har fått drygt tio procent sämre kondition, säger Elin Ekblom-Bak, högskolelektor i idrottsvetenskap och en av författarna bakom studien, till sajten.  

Forskarna har tittat på data från 350 000 människor som under de senaste 20 år sedan blivit erbjudna och utfört konditionstester via sin arbetsgivare. Testen utfördes med hjälp av en motionscykel och där har man kunnat se att männens kondition minskat mer än kvinnornas, yngre mer än äldres samt lågutbildade mer än högutbildade.

Studien visar även att de arbetande svenskarna som har den absolut sämsta konditionen har ökat i antal. Andelen personer som har hälsofarligt låg kondition har ökat från 27 procent till 46 procent.

Eftersom studieresultatet utgått från personer som förvärvsarbetar är det inte helt representativt för befolkningen i stort.

Elin Ekblom-Bak tror till och med att studiepopulationen kan ha aningen bättre kondition än den svenska befolkningen i stort.

— Jag är helt övertygad om att vi behöver en gemensam insats. Vi måste bygga tillbaka möjligheterna att röra på oss – vi behöver ett nationellt arbete i det här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar