Stor tävling i BJJ till helgen: "Här kan allting hända"

Världseliten och nybörjare i Brasiliansk Jiu-Jitsu tävlar i Olympiahallen under lördagen.

delningar

Under lördag, den 25 maj, anordnas en stor Brasiliansk Jiu-Jitsu-tävling i Helsingborg – Fenix BJJ Tournament. Den går av stapeln i Olympiahallen och samlar såväl barn som vuxna, nybörjare och världselit.

– Det är en av landets största tävlingar i BJJ och vi arrangerar den för nionde gången, berättar Mike Wall, supervisor för tävlingen.

Det är första gången som tävlingen hålls i Olympiahallen och den kommer att livesändas med streamingtjänst av ett tv-bolag.

– Det blir en späckad dag. Det är 291 anmälda och vi satt och gjorde alla lottningar i går. De mest avancerade vuxna med färgade bälten startar klockan 10.00. Barnen går på cirka 13.00 och alla barn får medaljer. Vi försöker hålla kvar barnen under åren så att de inte sållas ut för tidigt, säger Mike Wall.

Själv tävlar han också inom BJJ och vann EM 2018 i Portugal i brunbältesklassen, men Fenix BJJ Tournament får han nu stå över.

– Jag fokuserar på att göra en jättebra tävling för de andra denna gång.

Mike Wall. Foto: Privat

Kan allmänheten komma och kolla?

– Vill man komma dit och kolla är man jättevälkommen. Det kostar ingenting i inträde och klockan 10.00 är den bästa tiden att vara där. Då startar vi på fyra mattor samtidigt. Det är bruna, lila och blå bälten i klasserna dam och herr och master. Master är man när man är över trettio år.

Vad är det som är så speciellt med BJJ?

– BJJ som sport är som en mix mellan judo och brottning – kampsortens schack. Man sparkar inte och slår inte. Jag har tränat kampsport jättemånga år. Man blir aldrig fullärd och det gäller att vara taktisk, stark och skicklig. Det som är så speciellt är att man kan vara liten och ändå vinna över någon som är fysiskt större, om man till exempel är mer teknisk eller mer rörlig. Det som är väldigt väldigt spännande för folk som tittar är att en som tävlar kan ligga under med 30-0 men man kan ändå vända det och vinna när det är 10 sekunder kvar. Här kan allting hända. Det är därför jag fortfarande tävlar.

På lördag kommer tävlande från bland annat Danmark, Norge, Sverige och Brasilien.

– Det är inte så många på den här tävlingen som det brukar vara, för det är mitt i ramadan. Det har vi som arrangörer inte tänkt på. Det är säkert femtio utövare mindre mot vad vi brukar ha jämfört med tidigare tävlingar. Sedan är VM i Kalifornien är i nästa vecka så många av de allra bästa har redan åkt över till USA. Men det kommer att bli en kanontävling i vilket fall som helst, säger Mike Wall.

Det är Svenska BJJ-förbundet som sanktionerar tävlingen och då gäller det att uppfylla vissa grundkrav. Det ska bland annat finnas sjukvårdare på plats, funktionärer, huvudromare från förbundet och bra mat.

– Jag är en av de som arrangerar tävlingar i Sverige. Jag är huvudarrangör för den här tävlingen och har varit det i alla år. Det innebär att jag har totalansvar mot förbundet - bland annat genom att säkerhet fungerar, att allt sköts enligt vår ansökan och att resultat skickas in i tid. Vi har väldigt skickliga brasilianska domare i Sverige som kommer vara på plats. Huvuddomaren Erik Friberg har skickats hit från förbundet och samordnar med domarkåren som vi har här.

Foto: Privat

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar