Stor MC-kortege mot kvinnovåld: "Det är megamäktigt"

Starten går från Väla i Helsingborg på lördag och avslutas i Norrköping med uppträdande av Jon Henrik Fjällgren.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 25 maj är det återigen dags för MC-kortege. Många har efter förra årets kortege valt att ta ställning mot våld mot kvinnor och bikers från Orange Day MC kommer nu tillbaka med ännu mera kraft. Nu önskar de att så många Helsingborgsbor som möjligt kommer förbi Väla på lördag morgon för att stötta och titta på alla de motorcyklister som kör många mil för att göra skillnad.

– Det är fantastiskt att se hojarna med sina flaggor och orange kläder. Dessutom är bikerskulturen mansdominerad, även om det är många tjejer som också kör. Vi tjejer kan inte stå och skrika oss blå att vi vill känna oss trygga, utan det är männen som vi behöver ha med oss. De behöver prata med varandra om vad det här innebär. Så i kortegen kör bikers för att visa sitt motstånd mot våld om kvinnor, förklarar Maria Andersson, som är initiativtagare och projektledare för kortegen.

Hon samarbetar med UN Women nationell kommitté Sverige som kämpar för ett jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering mot kvinnor och flickor. FN:s största kampanj för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor infaller den 25:e varje månad och tanken är då att man ska bära något orange plagg. Varje person som kör i kortegen betalar in en kortegeavgift och intäkterna går till UN Sveriges arbete.

– Jag är själv utsatt, men jag har lyckats vända min egen utsatthet till att hjälpa andra, säger Maria Andersson.

Maria Andersson. Foto: Privat

Förra året fick Maria Andersson titeln "Årets samhällsutvecklare" för att hon lyckats vända sina egna erfarenheter till att istället hjälpa andra. Hon har även släppt två böcker och föreläst runt om i landet, bland annat på anstalter för män som sitter inne våldbrott mot kvinnor. Hon har även föreläst för Svenska Narkotikapolisföreningen, i Sveriges Riksdag och på Almedalsveckan. Hennes budskap är att våga investera i barnen för att slippa framtida samhällskostnader på grund av missbruk och kriminalitet. 

– Jag levde under dödshot och har blivit utsatt i arbetslivet. Jag trodde att jag aldrig skulle överleva – "jag orkar inte mer", tänkte jag. Men antingen tar man tag i livet eller så gör man det inte. Jag tog tag i livet och vände det för att hjälpa andra, säger hon.  

Starten för den stora MC-kortegen går från Väla i Helsingborg, men det går även en start i Borlänge och en i Stockholm. I Helsingborg samlas motorcyklisterna klockan åtta på morgonen för att sedan bege sig iväg vid nio. Kortegen som startar i Helsingborg kör sedan till Ljungby, Jönköping, Mjölby och Norrköping. De är framme vid klockan 17.00 och vid 18.30 börjar festligheter i Vasaparken i Norrköping. Artisten Jon Henrik Fjällgren som är deras ambassadör uppträder.

– Det är megamäktigt. Förra året filmade jag när de körde in och tårarna bara rann. Herregud, det finns verkligen ett engagemang i det här landet som jag inte trodde. Det här har fått en enorm spridning. Jon Henrik Fjällgren gjorde ett fantastiskt klipp i går och la ut på sina sociala medier och då fick jag gråta lite över det också, säger Maria Andersson.

Foto: Pressbilder, Per Jahnke, Marie Alvehagen

Känns det som att männen har tagit till sig budskapet?

– Det gör faktiskt det, framförallt när man pratar med dem i klubbarna. "Klart vi står upp för det här, det är jätteviktigt", har de sagt. Och när man pratar djupare om var problemet ligger, i hur man behandlar sina barn och om att lära sina söner och döttrar om värdegrunder, så inser de att det också är jätteviktigt.

Förra året räknade Orange Day MC med att 400 till 500 personer skulle medverka i kortegen, men nästan 1500 personer dök upp med sina motorcyklar.

– Vi tror att det blir ungefär samma i år. Det är ju på en lördag vilket är positivt eftersom folk är lediga, men det är också ett datum där det är många andra evenemang så vi får se hur många vi blir. Det var en hel del som anmälde sig och betalade kortegeavgiften samma dag som vi körde förra året, så mycket hänger nog på vädret.

Maria Andersson. Foto: Pressbilder, Per Jahnke, Marie Alvehagen

Foto: Pressbilder, Per Jahnke, Marie Alvehagen

Foto: Pressbilder, Per Jahnke, Marie Alvehagen

Foto: Pressbilder, Per Jahnke, Marie Alvehagen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar