Laddar

Snart kan du äntligen surfa på tåget

Snart förbättras förutsättningarna för att surfa i de lila fordonen.

delningar

Skånetrafikens förklaring till att det mobila nätverket är dåligt ombord på Pågatågen – och inte ens existerar på Öresundstågen är kombinationen av ett hackande system och svaga nätverk längs järnvägen. Men förbättringar är på gång.

Skånetrafikens tågresenärer uppmanas dagligen att stänga av sitt wifi för att kunna visa sina e-biljetter via Skånetrafikens app.

Att det inte går att förlita sig på tågens nätverk har kommunikatörerna tydligt förklarat för tågresenärerna när appen lanserades.

Men snart ska en lösning vara på väg.

– Generellt sett är det svårt att få lika bra stabilitet i datornätverken på ett tåg som man kan få när man är stationär. Nätverket flyttas mellan master längs linjen och dataoperatörerna har haft fokus på tätorter och vägnätet. Inte järnvägen. Men det är ju på tåget man vill använda nätet, säger Magnus Andersson, affärschef inom drift och fordon på Skånetrafiken till HD.se

De första Pågatågen är utrustade med fyra olika nätverksabonnemang och de nyare tågen har sex abonnemang, för att växlingarna ska fungera mer obemärkt för resenärerna. Men det finns problem.

Problemet med e-biljetten är något som Skånetrafiken jobbar med. Det ska vara åtgärdat på alla Pågatåg inom några veckor uppger Magnus Andersson. Att få tillräckligt bra wifi för att kunna arbeta på tågen kommer att dröja lite längre än så.

Men när kan resenäraerna förvänta sig wifi på Öresundstågen?

– På Öresundstågen får vi börja om från början. Systemet gick inte att laga, så Pågatågen får bli pionjärer. Ett beslutsunderlag ska bli klart under första kvartalet i år, men nätverk på Öresundstågen ligger en bit bort, säger Magnus Andersson till HD.

Relaterade artiklar