Laddar

Snart införs trötthetsvarnare på bussar

"Tar ett steg mot ökad säkerhet på våra svenska vägar i samhället".

delningar

Snart, under det första kvartalet av 2018, kommer bussbolaget Nettbuss Bus4You införa ett säkerhetssystem på ett flertal av sina bussar.

Den nya tekniken kommer att innefatta trötthetsvarnare för att undvika att förare somnar under färd.

Säkerhetssystemet utgörs av en kamera som sitter på ratten kopplad till förarsätet. Om kameran registrerar avvikande rörelsemönster hos föraren, som skulle kunna tyda på trötthet eller bristande koncentration, vibrerar sätet.

Samtidigt skickas en signal till trafikledningen som kan kontakta föraren.

Anna Anund är forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och har samlat kunskap om potentialen hos olika åtgärder för att minska förartrötthet under körning. Hon är positivt inställd till att Nettbuss Bus4You installerar trötthetsvarnare ombord på bussarna.

– Åtgärder i form av tekniska lösningar, som trötthetsövervakningssystem, har sannolikt god effekt för vakenhetsnivån, säger Anna Anund.

Först ut med den nya tekniken är linjen mellan OsloArlandaStockholm.

– Vi har valt att satsa på trötthetsvarnare eftersom vi har mycket nattrafik, i synnerhet till Arlanda flygplats. Vi är fullt medvetna om det generella problemet med mobilanvändande i trafiken och därför väljer vi ta ett steg mot ökad säkerhet på våra svenska vägar i samhället, säger Robert Nyberg, vd Nettbuss Travel.

Relaterade artiklar