Skräckscenariot: Över 20 procent högre hyror i Helsingborg

Om fri hyressättning skulle gälla på marknaden hade hyresnivåerna ökat med 24 procent i Helsingborg.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den direkta följden blir att hushållen förlorar i snitt omkring sex procent av den disponibla summan de har att röra sig med varje månad. Detta visar en rapport från Analysföretaget Ramböll som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

– En återkommande uppfattning bland förespråkarna för marknadshyror har varit att det skulle medföra hyresjusteringar som begränsades till innerstadsområden. Detta antagande punkteras av Rambölls undersökning. Med marknadshyror blir det också hyreshöjningar utanför innerstaden, säger Merete Sundholm, ordförande i Hyresgästföreningen region norra Skåne, i ett pressmeddelande.

För en genomsnittslägenhet på 59 kvadratmeter och 2 rum och kök är hyran i dag 5 400 kronor i Helsingborgs kommun. Vid marknadshyra skulle hyran i stället vara 6 800 kronor. 

Rapporten från Ramboll visar att hyrorna skulle bli högst i centrala Helsingborg samt Tågaborg, där de skulle ligga på 8 700 respektive 8 400 kronor. Lägst skulle marknadshyrorna bli i Dalhem där de hade hamnat på 5 700 kronor jämfört med dagens 4 800 kronor för genomsnittslägenheten.

Dagens hyresnivåer och uppskattad ökning vid marknadshyra, månadshyra, 2 rum och kök på 59 kvm (genomsnittslägenhet i Helsingborg). Grafik: Ramböll.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar