Laddar

Skånska förslaget delar riksdagspartierna: ”Det är anmärkningsvärt”

Ministern uttrycker sig svalt om förslaget om gårdsförsäljning av vin och öl i Skåne.

delningar

Under torsdagen skickades förslaget, om att Skåne ska bli försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl, från regionfullmäktige till riksdagen.

Det var Liberalerna som initialt la motionen om en treårsperiod där alkoholförsäljning ska testas på skånska gårdar.

– Då skulle vi på ett väldigt trevligt sätt kunna sälja våra viner direkt till konsumenten och låta konsumenten lära känna oss och se vingården. De skulle få en större kunskap om vinframställningen och kvaliteten på det som de köper istället för något anonymt från en hylla på systembolaget, säger Staffan Lake, vinodlare i Skåne.

Han menar att det skulle ha en vitaliserande effekt på landsbygden med ett ökat antal arbetstillfällen.

– Och vi skulle få en och synergieffekter till restaurang- boende- turism- och besöksnäringen i stort.

Men det  är inte alla som är lika positiva.

– Det här är ju en fråga som delar olika partier, och det finns olika uppfattningar kring det. Min bedömning idag är att det inte finns någon majoritet i riksdagen för att genomföra något sådant, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till 24Malmö.

Han förklarar att han kommer att följa utvecklingen i Finland, där man har kombinerat att ha viss gårdsförsäljning med detaljhandelsmonopolet.

Hur ställer du dig till förslaget?

– Jag vill inte ge några förhoppningar just nu om det i alla fall, säger Sven-Erik Bucht.

– Jag är förvånad. Socialdemokraterna har letat efter arbetstillfällen på landsbygden och här ger vi möjligheten att får det. Men de sätter sig emot, det är anmärkningsvärt, säger Staffan Lake.