Laddar

Samtida konstnärer tolkar naturen på Sofiero slott

I sommarutställningen "Drawing Nature" på Sofiero slott möter växtrikets formspråk och tematik i en serie utvalda bilder och illustrationer av flera uppskattade konstnärer.

delningar

Utställningen är en teckningsbaserad konstutställning med verk av konstnärerna och illustratörerna Jennie EkströmBeata Boucht och Morten Schelde, men också äldre teckningar från Teckningsmuseet i Laholms samling.

I det första rummet möter vi Beata Bouchts affischverk ”Flora till Lisa” och ”Hunter Portraits”. Väggarna är täckta av hennes nyproducerade tapet ”Grey Gardens”.

I nästa rum visas bilder ur boken ”Fröet” (2016) av illustratören Jennie Ekström. Här inne spelas också den officiella musikvideon till Håkan Hellströms låt ”Jag Utan Dig” (2017), vars animationer är baserade på ”Fröet”.

I rum tre visas 1700- och 1800-talsteckningar från Teckningsmuseets samling. Det är blomstermotiv tecknade av unga kvinnor från borgerliga hem. Rummet ramas in av författaren och formgivaren William Morris tapet ”Strawberry Thief” från 1883.

I rum fyra ser vi ett fyrtiotal 1900-talsteckningar från Teckningsmuseets samling. Det är direkta avbildningar gjorda ute i naturen. De här teckningarna kan vara övningar, skisser eller självständiga konstverk.

I det sista rummet visar den danske konstnären Morten Schelde ett nytt verk speciellt framtaget till utställningen. Det är en monumental teckning som sträcker sig över en hel vägg. Mortens bildvärld präglas av djur och natur, ödsliga byggnader och vardagligheter.

Drawing Nature är framtagen av Teckningsmuseet på uppdrag av Sofiero slott och slottsträdgård.

– Utställningens tema har en tydlig koppling till Sofieros historia, flera av de kungligheter som verkat här har själva avbildat naturen i både tecknad och målad form, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero, i ett pressmeddelande.

Konstnären Jennie Ekström. Foto: Linus Lundberg.

Konstnären Beata Boucht. Foto: Linus Lundberg.

Relaterade artiklar