Såhär håller du dig säker på nätet

Det talas mycket om internet och hur det har förändrat våra liv. Vi vet alla hur det har påverkat samhället, men vad vi ofta inte tänker på är hur det också har gjort oss mer sårbara än någonsin tidigare.

Det finns risker relaterade med att surfa på nätet vi måste vara medvetna om dem för att kunna skydda oss. Men hur håller man sig säker då? Ja, det är just detta som vi kommer titta lite närmare på i denna artikel idag.

Använd en VPN

Att använda en VPN är ett av de mest effektiva sätten att vara säker på nätet. Det gör det möjligt att ändra din IP-adress så att det ser ut som om du befinner dig någon annanstans, till exempel i ett annat land – vilket kan vara användbart för att vilseleda eventuella hackers, eller för att ta del av geo-blockerat innehåll på t.ex. en streamingtjänst.

En VPN krypterar också all data som lämnar och kommer in på din enhet. Detta innebär att hackare inte kan få få tag på dina lösenord, kortuppgifter eller annan viktig information. Med en VPN är du säker om någon försöker hacka sig in i din enhet eller snoka runt där de inte borde vara.

Använd starka lösenord

När du skapar ett nytt konto ombeds du vanligtvis att skapa ett lösenord. Det är viktigt att lösenordet ät unikt och mycket svårt att knäcka för andra personer.

Om dina lösenord endast består av ett fåtal bokstäver är de inte speciellt säkra och andra kommer lätt att kunna komma åt dem. Se därför till att skapa långa lösenord som är en bladning av bokstäver, siffror och andra tecknen. Du kan då använda en lösenordshanterare för att lättare spara och komma ihåg långa och svåra lösenord.

Skaffa virusskydd

Ett av de bästa sätten att göra detta är att se till att du har virusskydd för din dator. 

Virusskyddsprogram hjälper till att hindra skadlig kod och spionprogram från att infektera ditt system. Den kan också upptäcka och ta bort befintliga virus som redan kan ha smugit sig in på din dator. Dessutom kan virusskydd hjälpa till att skydda din personliga information från att bli stulen av hackare.

Rulla till toppen