Så var MC-kortegen mot kvinnovåld: "Ren kärlek och magi"

MC-kortegen startade i Helsingborg och slutade med festligheter i Norrköping med Jon Henrik Fjällgren efter att alla 1600 bikers rullat in.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I lördags, den 25 maj, var det dags för en stor MC-kortege med start från Väla i Helsingborg. Många valde efter förra årets kortege att ta ställning mot våld mot kvinnor och bikers från Orange Day MC kom nu tillbaka med ännu mera kraft. Vid klockan nio på morgonen gav de sig av från Väla. Motorcyklisterna körde många mil för att göra skillnad, från Helsingborg, vidare till Ljungby, Jönköping, Mjölby och Norrköping. Det startade även en kortege i Borlänge och en i Stockholm.

– Det har gått fantastiskt bra. Det här är ett jättestort arrangemang och det är nerverna utanpå de sista veckorna för att allting ska klaffa, men det gick över förväntan. Jag har inte hunnit landa än i all den kärlek som det här har resulterat i. Man ser glädjen, kärleken och gemenskapen hos alla. Jag stod och såg de här olika kortegerna komma in i Norrköping och det var ren magi kan jag säga. Det är obeskrivbart, säger Maria Andersson, som är initiativtagare och projektledare för kortegen.

Maria Andersson, Jon Henrik Fjällgren med flera. Foto: Privat

En del bikers anslöt från mindre orter längs med vägen och uppskattningsvis var det 1600 motorcyklister som rullade in i Norrköping. Där var kortegen framme vid klockan 17.00 och vid 18.30 började festligheter i Vasaparken.

– Vi hade en hyllning till Josefin Nilsson och alla de kvinnor som gått bort till följd av våld. Putte Nelsson team Norrköping sjöng "Älska mig för den jag är" och vår ambassadör Jon Henrik Fjällgren hade skrivit en låt till oss med budskapet "We all can help". Det var ren kärlek och magi när alla stod med armarna i luften och höll om varann, säger Maria Andersson.

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Privat

Vädergudarna var på kortegens sida fram till 21-tiden på kvällen då regnet kom.

– Men det var ett gäng riktiga entusiaster som hängde kvar och dansade och när jag mötte upp dem senare på en pub i Norrköping var de fortfarande lika glada och sjöng trots att tröjorna var dyngsura. Hela bikerskulturen innebär kärlek och respekt. Man ska respektera varandra för den man är. De står för något väldigt bra och det vill vi föra vidare till alla, säger Maria, och fortsätter;

– På scen, när jag höll mitt tacktal, sa jag att det här är en boll som vi har satt i rullning och som inte går att stoppa. Vi ska jobba vidare på att bli ännu fler. Kärlek och gemenskap ska tränga bort förövarna som begår de här brotten mot kvinnor och barn.

Maria Andersson, Jon Henrik Fjällgren. Foto: Privat

Nu vill hon rikta ett stort stort tack till alla de bikers som kört i kortegen och alla dem som har hjälpt till med dagen.

– Utan dem hade det inte varit möjligt. Jag är jättetacksam och jätteglad. Det här lever vi på länge och börjar planera inför nästa år.

Tanken bakom Orange Day MC var att alla i kortegen skulle bära något orange plagg. Varje person som kör i kortegen betalade in en kortegeavgift och intäkterna gick till UN Sveriges arbete.

– I media läser man om en bråkdel av alla övergrepp som begås, men man läser nästan aldrig om de hjältar som försöker åstadkomma förändring. Det är en stor grupp som jobbar emot det här våldet. Alla de som kör är hjältar för mig.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar