Så mycket dyrare blir din elfaktura

Foto: Mostphotos/Energimarknadsbyrån

Kraftig höjning att vänta – så påverkas du.

29 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För tredje året i rad kommer energiskatten höjas och det innebär att din elnätsfaktura blir cirka 400 kronor dyrare i år om du har en elanvändning på 20 000 kWh per år. De som bor i lägenhet kan räkna med en höjning omkring 100 kronor per år.

Den totala höjningen på energiskatten blir två öre per kHw, inklusive moms, från den 1 januari 2019 - en höjning från 41,38 öre per kWh till 43,38 öre per kWh inklusive moms.

”Energiskatten har ökat kraftigt under perioden 1997 – 2007 främst på grund av en grön skatteväxling, därefter har den hållit en ganska jämn nivå”, säger Anna Carlén, VD Konsumenternas energimarknadsbyrå till Placera.

Det står även klart att energiskatten kommer att fortsätta öka varje år. Orsaken är bland annat för att motverka urholkning på grund av inflation. Tidigare år har det varit mer stabila höjningar, men nu väntas de kommande åren väntas höjningar på cirka två procent per år.

”De senaste årens höjningar av energiskatten är till stora delar en konsekvens av den ramöverenskommelse om energi som beslutades av riksdagen under 2016”, säger Anna Carlén.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.