Laddar

Så många kvinnliga chefer finns i Helsingborg

Så jämställt är det i Skåne.

delningar

I Sverige är 40 procent av anställda chefer kvinnor och 60 procent män, enligt statistik från Statistiska Centralbyråns (SCB) yrkesregister som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Statistiken gäller förvärvsarbetande anställda under 2016 i åldern 16-64 år på hela arbetsmarknaden. Men politiker, högre tjänsteman och vd:ar är exkluderade.

2016 var könsfördelningen jämställd bland chefer i 139 kommuner. Året innan var det endast 124 kommuner. Jämställdheten definieras som att minst 40 procent av de anställda har ett visst kön.

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB till Nyhetsbyrån Siren.

Den lägsta andelen kvinnor på chefsposition, i riket, var 2016 i Torsås med endast 24 procent. I Helsingborg var 37 procent kvinnor.

Lägst andel kvinnliga chefer i Skåne var i Staffanstorp där endast 29 procent av cheferna var kvinnor. Störst andel samma år var i Simrishamn och Svalöv där 48 procent av cheferna kvinnor.

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

 

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Mäklarna: Det här är det viktigaste för att öka värdet på din bostad

Att sälja sin bostad är en stor affär och för att få till en lyckad försäljning är det många variabler som måste stämma. Enligt mäklarfirman 3etage i Helsingborg finns det dock två faktorer som är viktigare än alla andra när det gäller att maximera värdet på bostaden vid en försäljning: bilderna och stylingen.