Laddar

Så många inbrott har skett i Helsingborg 

Antalet villainbrott i Sverige ökar enligt ny statistik, såhär ser trenden ut i Helsingborg kommun. 

delningar

Antalet villainbrott i Sverige ökar men Helsingborgs kommun är ett undantag. Ny statistik från polisen visar att 4 722 inbrott genomfördes i landet under det första halvåret, en ökning med en procent. I absoluta tal gjordes flest inbrott i Stockholms län men den största procentuella ökningen skedde i Norrbottens län där antalet inbrott ökade med 147 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt är det stora skillnader, i Jämtlands län minskade inbrotten med 40 procent.

Enligt polisen ligger internationella ligor numera bakom ungefär hälften av inbrotten.

– Att internationella ligor etablerar sig i Sverige är en oroande utveckling. Regeringen och polisen måste prioritera att vända inbrottstrenden varaktigt. Ligorna måste punktmarkeras och utförseln av stöldgods stoppas. Samtidigt måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

I Helsingborgs kommun skedde det 50 inbrott under det första halvåret, en minskning med 61 procent jämfört med samma period förra året, det är 77 färre inbrott som genomfördes. I Skåne län som helhet skedde 863 villainbrott under de sex första månaderna 2017, en minskning med 20 procent jämfört med samma period 2016.

Relaterade artiklar