Laddar

Så kallt får det vara i din lägenhet

Rysskylan har slagit till över hela landet och i många lägenheter blir det märkbart kyligare. Men det finns en gräns på hur kallt det egentligen får vara.

delningar

Den senaste veckan har Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, fått in allt flera frågor kring hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet. Nu reder deras experter ut vilka temperaturanvisningar som finns och hur man kan kräva ekonomisk ersättning.

Den rekommenderade lufttemperaturen i en lägenhet är mellan 20 till 23 grader enligt Folkhälsomyndigheten. Men när temperaturen sjunker under 20 grader bör saken undersökas.

– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod, säger Johan Lundin, konsultchef på Sveriges BostadsrättsCentrum i Göteborg i ett pressmeddelande.

Om temperaturen håller sig låg en längre period bör bostadsrättstyrelsen kontaktas så fort som möjligt, menar experterna.

– När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Här är SBC:s guide för kalla lägenheter:

1. Undersök om värmeregleringen på dina element fungerar. Lufta elementen och se till att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.

2. Du behöver ha underlag för hur kallt det är. Därför bör du mäta temperaturen, och detta ska helst göras en meter upp från golvet mitt i rummet.

3. Kontakta styrelsen eller hyresvärden om det är under 20 grader. Ju tidigare styrelsen informeras, desto bättre. Oftast kommer det innebära att en tekniker löser värmeproblemet.

4. Om ärendet ignoreras av din styrelse kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

5. Skulle det fortfarande inte hända något och du har haft den kallt i din lägenhet en längre tid så har du rätt till ekonomisk ersättning.

Källa: SBC

Relaterade artiklar