Laddar

Så har Helsingborgs bostadsmarknad förändrats

Bostadsmarknaden i Helsingborg har stagnerat något de tre senaste månaderna – men det finns en naturlig förklaring. 

delningar

 

De senaste tre månaderna har priset på lägenheter i Helsingborg ökat med 0,4 procent. Priset per kvadratmeter är 22 030 kronor, dock finns en naturlig förklaring.

– Det stämmer, vi har de tre senaste månader sett en mindre stark utveckling. Det är en ganska naturlig utveckling, eftersom att det under sommarmånaderna ofta är ett lugnare tempo på marknaden och lite mindre utbud samt mindre människor som letar. Det blir en naturlig sättning i marknaden, säger Andreas Schultz, fastighetsmäklare på 3Etage.

Jämfört man prisutvecklingen över ett år har priserna ökat med 12 procent, något som inte är ovanligt menar Andreas Schultz.

– Generellt på ett års perspektiv har det varit ett år med en prismässig positiv utveckling i Helsingborg. Under ett par år hade man generellt sett en positiv utveckling varje år, sedan blev det lite sättning i marknaden på grund av finanskrisen. Från 2014 har det varit en tydlig förändring, en ganska markant utveckling, ofta mer än 12 procent i vissa områden, säger Andreas Schultz och fortsätter.

– Vi har också märkt på de dyrare områdena som ligger kustnära, med sundsutsikt, att dessa fått ett uppsving. De har dragit med sig de lite billigare områdena på denna marknad. Det har varit ett par stora byggnadsprojekt i kommunen i form av Ångfärjetomten, Böljan och Oceanhamnen som har satt ett nytt tak prismässigt. Dessa projekt har helt enkelt satt en ny toppnivå i stan gällande kvadratmeterpriser vilket gett en naturlig ökning även på de områden som har ett lägre prisläge. Trycket har blivit större över hela Helsingborg. Priserna i dyra områden har ökat och dragit med sig ytterområdena, säger Andreas Schultz.

Tittar man på villamarknaden i Helsingborg kommun är det mindre effekter jämfört med bostadsrättsmarknaden om man tittar på ettårs-intervaller. På ett år har priserna på villor ökat med 9,2 procent och de senaste tre månaderna har priserna utvecklats med 4,3 procent.

– Generellt är villamarknaden mer stabil än lägenhetsmarknaden. Lägenhetsmarknaden rör sig mer åt bägge hållen., det är större procentuella skillnader. Villamarknaden är ett annat typ av köp. Det är ett köp som genomförs på längre sikt. Tittar man på hus är det oftast i ett längre perspektiv, det är ett större beslut och ofta mer genomtänkt. 9,2 procent är ganska stor ökning jämfört med de senaste 5–6 åren. Jämfört med de senaste 3 månaderna är det också en bra utveckling, vilket också visar på att Helsingborgsmarknaden som helhet är stark och har en positiv utveckling, avslutar Andreas Schultz.

Relaterade artiklar