Laddar

Riksbanken lämnar reporäntan på minus: ”Ganska väntat”

Samtidigt har Helsingborgs marknad tagit fart, säger Andreas Schultz, fastighetsmäklare på 3Etage i Helsingborg.

delningar

Den senaste månaden har priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit med en procent i Sverige. Årstakten för bostadsrätter har sjunkit till minus fyra procent och villor fortsätter också nedåt, men årstakten för villor är fortfarande positiv på plus fyra procent.

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror kom ut den 14 februari 2018 och visar på en viss dämpning av nedgången i landet.

Andreas Schultz, fastighetsmäklare på 3Etage i Helsingborg, tycker att marknaden känns normal för tiden på året.

– Vi tycker att marknaden har tagit fart. Man är alltid lite osäker i början av ett nytt år men nu har marknaden tagit fart. Vi har märkt att affärer som legat lite lågt en tid, nu har kommit igång och marknaden är där man kan förvänta sig vid den här tiden av året, säger Andreas Schultz.

Riksbanken meddelande under onsdagen att reporäntan kommer ligga kvar på oförändrade -0,5 procent, vilket inte var särskilt oväntat enligt Andreas Schultz.

– Beslutet var ganska väntat. De har en plan att försöka få marknaden att bli lugnare, vilket jag tycker att de redan har lyckats med. Sedan påverkar självklart även annat. Förra veckan var exempelvis turbulent på börssidan, vilket också kan göra vissa mer avvaktande i perioder, säger Andreas Schultz.

Samtidigt avslöjade Serneke i går att de ska bygga ytterligare 126 lägenheter i Oceanhamnen.

– Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Nyproduktionssidan har varit omfattande, om det är svårsålt så sätter det såklart spår i hela marknaden. Men generellt rullar det på bättre här än på andra ställen, avslutar Schultz.

Helsingborgs bostadsmarknad:

De senaste tre månaderna: -7.6% på bostadsrätter och +1.1% på villor. De senaste tolv månaderna: -0.6% på bostadsrätter och +8.7% på villor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik 14 februari 2018.

Relaterade artiklar