Laddar

Polishundarna är avgörande för polisen: ”Det gör sitt absolut bästa”

Sex polishundar med olika kompetenser jobbar med de senaste mordet i Helsingborg.

delningar

Efter tisdagens mord på BlåkullagatanDrottninghög har många polis deltagit i efterarbetet. Att samla bevis, söka vittnen eller bara finnas som trygghetsskapare.

Magnus Holmqvist är en av de som funnits på plats under hela onsdagens arbete. Han är operativ koordinator för de som jobbat allra hårdast under dagen, polishundarna.

– Jag är egentligen också hundförare men just nu är jag utan och då är jag chef istället. Här idag på Drottninghög har vi just nu sex hundar på plats, alla med sina olika spetskompetenser.

Vilka olika kompetenser har främst dessa hundarna?

– Vi har patrullhundar, de har som uppgift att leta efter saker med mänsklig vittring på. Sen har vi en kriminalsökhund, den söker efter blod, sperma eller likvätska, säger han och fortsätter:

– Sen har vi en brottsplatsundersökningshund (BPU-hund) som kan hitta saliv, hår och mindre saker, säger Holmqvist,

Främst jobbar hundföraran och deras hundar runt brottsplatsen för att söka spår till utredningen.

– Det är vår huvuduppgift idag, säger han.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Vi kör tills vi har sökt av och uttömt alla platser. Det är ett grovt brott som har hänt, så vi och hundarna gör vårt absolut bästa för att säkra bevisning.

Men det är inte helt enkelt för hundarna att hitta bevis trots att de är mycket tränade och har en skarp nos.

– Nej, det är mycket som kan skapa problem för dem, säger Holmqvist.

Som vadå?

– Först och främst mänsklig vittring, eftersom att det är många ute och rör sig i området. Det försvårar en del för hundarna. Sen väder och vind är också faktorer som spelar in väldigt mycket för hundarnas nosar, säger Magnus Holmqvist.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Mäklarna: Det här är det viktigaste för att öka värdet på din bostad

Att sälja sin bostad är en stor affär och för att få till en lyckad försäljning är det många variabler som måste stämma. Enligt mäklarfirman 3etage i Helsingborg finns det dock två faktorer som är viktigare än alla andra när det gäller att maximera värdet på bostaden vid en försäljning: bilderna och stylingen.