Polisens oro: "Ökning med 28 procent"

. - Foto: Bildbyrån

Därför ökar brottet rejält – polisen berättar om frustrationen.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under 2018 anmäldes hela 105 000 kortbedrägerier i Sverige. Det är en ökning med 28 procent jämfört med 2017, och en stor majoritet av anmälningarna utreds inte ens. Kortbedrägerierna är det enskilt största brottet i landet i dag, skriver Metro.

– Hade det inte varit för ökningen som var 28 procent 2018 jämfört med 2017 skulle brottsligheten i Sverige gått ner. Så stor påverkan har den typen av bedrägerier. Att bedragare får kortinformation sker främst genom stora dataintrång som sker på handelsplatser på nätet där du använder ditt kort, exempelvis e-bay. Där stjäl man miljontals kortuppgifter som i sin tur säljs på Darknet till en billig peng, säger Jan Olsson vid polisens nationella It-brottscentrum till tidningen.

Enligt Jan Olsson utreds sällan brotten, som ofta begås av unga personer.

–  De tycker knappt att de begår några brott för att de inte ser någon målsägare eller att det försvinner pengar från någon. 99, 6 % av dessa brotten utreds inte. Skulle de mot all förmodan åka fast får de inga kännbara straff utan lite böter, säger han till Metro.

Det finns dessutom ett stort orosmoment i utredningsarbetet. Polisen saknar möjlighet att utreda brotten på önskat sätt.

– Svensk polis kan få in en anmälan att ett köp är gjort i USA. Polisen kontaktar företaget, men får inget svar om var paketet har skickats, då företaget inte får lämna ut den informationen. Vi kan inte operera i andra länder, det är problemet och det vet bedragarna, säger Jan Olsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.