Laddar

Optimism på arbetsmarknaden men kompetens saknas

Flera tusen nya jobb i Skåne under 2018, en av landets starkaste jobbtillväxter, rapporterar Arbetsförmedlingen .

delningar

Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsprognos för Skåne under nästa år visar på glädjande siffror. Det blir 8 800 nya jobb vilket är ett av landets starkaste jobbtillväxter.

Arbetskraften fortsätter att växa kraftigt men samtidigt ökar arbetslösheten. Ett problem som riskerar att sätta käppar i hjulet för utvecklingen är bristen på kompetens.

– Kompetensförsörjning är ett grundläggande problem som kräver långsiktig strategi där framför allt kommuner, Region Skåne och näringslivet är viktiga samarbetspartners för Arbetsförmedlingen. Mycket görs redan, som till exempel samverkan kring vuxenutbildning i nordvästra Skåne och kring ungdomar i Bromölla, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef Arbetsförmedlingen Skåne.

Trots det visar prognosen att det är optimistisk bland arbetsgivarna. En stor andel tror efterfrågan på varor och tjänster kommer att öka under 2018.

Arbetslösheten i Skåne är fortsatt hög. Drygt 63 400 människor beräknas vara utan jobb under fjärde kvartalet 2018, vilket motsvarar 9,9 procent

– Utbildning är viktigt för att etablera sig på arbetsmarknaden, men också för att behålla sin plats vid en lågkonjuktur. I Skåne har 33 procent av de arbetssökande högst förgymnasial utbildning så utbildningsbehovet är mycket stort, säger Sofie Carlsson.

Bristyrken i Skåne 2018:

Lärare (för- och grundskola

Speciallärare och specialpedagoger

Undersköterskor

Lastbilsförare

Industriyrken (mekaniker, CNC, elektriker med flera)

Sjuksköterskor (grundutbildare och specialiserade, barnmorskor)

Mjukvara- och systemutvecklare

Byggarbetarare (plåtslagare och VVS)

Civilingenjörer

Kockar

SFI-lärare

Källa: Arbetsförmedlingen.

Relaterade artiklar