Nya regler – så många A-traktorer i Skåne har körförbud

Anpassades till EU-lagstiftningen.

delningar

Det var den 20 maj som de nya besiktningsreglerna trädde i kraft. De nya reglerna innebar att omkring 300 000 bilar fick besiktningsdatum tidigarelagt och skulle besiktas i maj månad. Samtidigt infördes dessutom kontrollbesiktningskrav för landets A-traktorer. 

– Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum och därmed få körförbud. Nu kan vi konstatera att det inte blev så. Av de 49 932 som nu belagts med körförbud efter maj månad, så är 45 procent av dessa avställda och 9 procent avregistrerade. Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafik fått körförbud . Det är inte högre än någon annan månad under året, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det nya kravet på kontrollbesiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och infördes för att öka trafiksäkerheten. 

– Att det är så många A-traktorer som inte kontrollbesiktats är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget, säger Anders Gunneriusson.

Totalt i maj har 5 693 fordon fått körförbud i Skåne, 1074 av dem är A-traktorer. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar