Laddar

Ny prishöjning för bensin – skattesmäll vid årsskiftet

Från och med årsskiftet blir det högre bränslekostnader för bilförare.

delningar

För bilägare kan det vara en bra idé att fylla på tanken innan årsskiftet. Från och med den 1 januari 2018 höjs nämligen drivmedelsskatten.

Det innebär att priset på både bensin och diesel kommer höjas. Bensinen kommer att bli 30 öre dyrare och dieseln höjs med 27 öre per liter.

Beroende på hur mycket man som bilförare kör, blir årsförbrukningen för den genomsnittliga bilförare allt mellan ett par hundra kronor till en tusenlapp dyrare, som Sydsvenskan först rapporterade.

– Oljepriset har sjunkit sedan valet och dessutom sitter vi i regering med Miljöpartiet och får både ge och ta, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på presskonferensen där skattehöjningen tillkännagavs.

Alla är dock inte positiva till beslutet.

– Jag förstår inte att Miljöpartiet straffbeskattar glesbygden på det här sättet. I Stockholm kan man cykla och åka tunnelbana, men så ser ju inte resten av Sverige ut, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, enligt TT.

År 2015 beslutade regeringen om den årliga skattehöjningen på drivmedel, som betyder att priset varje år ökar med inflationen plus två procentenheter.

Relaterade artiklar