Nu lanseras kattkörkortet – ska utrota hemlösheten

För att höja kattens värde i samhället har kattmatstillverkaren Mjau tillsammans med Djurskyddet lanserat kattkörkortet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I dag finns det omkring 1,5 miljoner katter i Sverige. Samtidigt visar beräkningar att 100 000 av dessa är hemlösa. Målet för aktörerna bakom satsningen är att utrota katthemlösheten och tydliggöra för framtida kattägare vilket enormt ansvar det är att ta hand om en katt, rapporerar sajten Leva & Bo.

– Vår övertygelse är att ju fler de kunniga kattägarna blir – desto färre blir de hemlösa katterna! Genom initiativet "Kattkörkortet" hoppas vi att fler verkligen tar ansvar, dels när de redan har en katt, men också innan de väljer att köpa en, säger Kristina Hård Forser, marknadschef på Doggy AB, i ett pressmeddelande. 

Kattkörkortet är ett pilotprojekt som görs på nätet. För att få körkortet ska man svara på frågor om bland annat registrering, ID-märkning och kastrering. I fjol tog omkring 40 000 svenskar kattkörkortet.

Djurskyddet uppmanar dessutom framtida kattägare att adoptera en katt från ett katthem, då allt för många katter saknar ett tryggt hem i dagsläget.

Checklista över hur du kan bidra till minskad hemlöshet för katter:

1. Kastrera din katt. För att undvika oönskade kattungar hos din, eller någon annan katt är det viktigt att du kastrerar din katt. Detta gäller både honor och hanar. En stor del av hemlösa katter är oönskade kattungar.

2. ID-märk och registrera din katt. ID-märkning och registrering är i dag inte tvunget enligt lag. Om din katt skulle springa bort, är chansen avsevärt större att du får tillbaka den om den är ID-märkt och registrerad. 

3. Ge bidrag till katthem. I Sverige finns i dag flera hundra katthem som tar hand om hemlösa katter. Katthemmen drivs oftast ideellt, och är beroende av bidrag och stöd för att kunna gå runt. 

4. Adoptera en katt från katthem. Runt om i Sverige hittar du mängder av katthem som kämpar för att ge hemlösa katter en andra chans. På katthem finns både kattungar, ungkatter och äldre katter. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar