Nu kommer årtiondets månförmörkelse – då kan du se den

Genrefoto: Matilda Larsson.

Nästa chans till en lika spektakulär måne blir på nyårsafton 2028.

29 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Måndagen den 21 januari är det dags för det minst sagt häftiga månfenomenet som kallas superblodmåne. Men det gäller att du går upp tidigt på morgonen.

Vid klockan 05.41 kommer du att kunna se månen i väst-nordvästlig riktning, fram till klockan 06.44. Vill du endast ut och titta en kort stund är bästa tiden runt kl 06.

Superblodmånen är en kombination av två fenomen. Supermåne innebär att månen är i sin närmaste position till jorden och därmed ser större ut än normalt.

En månförmörkelse inträffar endast när det är fullmåne och solen, jorden och månen ligger placerade på rad, med jorden i mitten.

Det är då som jorden skuggar månen, vilket gör att månen kan ses som partiellt, penumbralt eller totalt förmörkad, en så kallad månförmörkelse. Det är när månen blir helt skuggad av jorden som den upplevs som röd och kallas blodmåne.

Anledningen till att jorden blir rödfärgad och inte bara mörk av skuggningen beror på att jordens atmosfär böjer av den röda delen av solens ljus så att det träffar månen, enligt Illustrerad Vetenskap.

Kombinationen av supermåne och blodmåne är inte särskilt vanlig och nästa chans att se en lika spektakulär superblodmåne blir på nyårsafton år 2028.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar