Laddar

Nu kan allvarliga sjukdomen nå Sverige

Så stoppar vi svinpesten från att komma till Sverige - här är punkterna att tänka på:

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den allvarliga djursjukdomen afrikansk svinpest nådde i förra veckan Belgien, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt. För att hindra smittan från att nå Sverige är det viktigt att inte slänga matrester i naturen eller lämna kvar dem på rastplatser, eftersom det då kan smitta vildsvin som äter upp resterna. Att få in afrikansk svinpest till Sverige skulle få stora konsekvenser.

Viruset överlever länge i kött och i döda djurkroppar från infekterade djur. Det krävs värmebehandling för att avdöda viruset. Afrikansk svinpest kan därför spridas med charkvaror som inte upphettats, såsom kallrökta korvar och torkad skinka. I värsta fall kan en kvarlämnad korvmacka inte bara orsaka ett enormt lidande utan även vara ett hårt slag mot svensk ekonomi och livsmedelsexport. Afrikansk svinpest smittar inte människor men är ett allvarligt hot mot grisar och vildsvin.

"Att smittan dyker upp i Belgien, långt från andra smittade områden, kan bara förklaras med att människor fört smittan med sig. Det är olyckligt och visar att vi måste nå längre med vår information om riskerna, men också att sjukdomsspridning med människans hjälp kan ta vägar som inte går att förutspå", säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Foto: Mostphotos/Doug Olson

Förutom i Belgien har svinpesten haft en explosionsartad utveckling i Rumänien med nästan 1000 utbrott sedan i juni i år, bland annat i stora kommersiella grisbesättningar.

"Ju längre tid som går utan att man får bukt på smittspridningen inom EU, och ju större område som drabbas, desto större är sannolikheten att smittan med människans hjälp, på grund av otur, okunskap eller oaktsamhet, en dag också når Sverige", säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar