Nu ändrar Skatteverket reglerna – 400 000 berörs

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Foton: Matilda Larsson, Jeanette Andersson/Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, förklarar varför man väljer att förändra systemet.

delningar

Nu har arbetsgivardeklaration på individnivå införts för landets alla arbetsgivare.

De nya reglerna innebär att utbetalningar och skatteavdrag ska redovisas för varje betalningsmottagare varje månad. Därmed blir det lättare att upptäcka eventuella fel direkt.

– Från mitten av mars kan varje enskild löntagare se att arbetsgivaren har rapporterat in det skatteavdrag som gjorts till Skatteverket, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Uppgifterna kommer att finnas tillgängliga på "Mina sidor" på Skatteverkets hemsida.

Det är nu i februari som arbetsgivarna för första gången ska redovisa på det nya sättet, när de ersättningar för arbete som betalades ut under januari ska rapporteras.

Det främsta syftet med de nya reglerna är att minska andelen fel och fusk.

– De nya reglerna gör att vi får ett modernt och transparent system. När rapporteringen sker månadsvis blir det lättare att upptäcka fel exempelvis i samband med personalliggarkontroller. Detta kan förväntas leda till att skattefelet blir mindre. Framöver kommer också fler myndigheter kunna ta del av de här uppgifterna, det i sin tur kan bidra till färre felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, säger Pia Blank Thörnroos.

Från nu ska alltså alla företagare använda den nya tjänsten "Arbetsgivardeklaration" i stället för den gamla tjänsten "Moms- och arbetsgivardeklarationer".

Under tisdagen den 12 februari förväntades allra flest företag lämna in sina uppgifter. Det påverkar omkring 400 000 företag, som har en omsättning på högst 40 miljoner kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar