Myndigheten varnar: Räkna med längre till postlådan

Foto: Bo Nilsson/Mostphotos.

Längre avstånd till din brevlåda och färre utdelningsdagar. Det tror PTS kan vara nödvändiga förändringar framöver.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Sedan år 2000 har brevvolymerna minskat med över 40 procent i Sverige. Förra året såg vi den största minskningen av antalet brev någonsin under ett enskilt år.

Det visar den rapport som Post- och telestyrelsen, PTS, nu har släppt.

För att kunna möta framtidens grundläggande behov av posttjänster över hela landet kommer människor att behöva vara öppna för nya leveranslösningar och förändringar i utdelningsfrekvensen, menar PTS.

– För att möjliggöra en effektiv och hållbar utdelning av brev och paket, som så långt som möjligt är självfinansierad, så kan vi helt enkelt behöva acceptera förändringar i posttjänsten, som vi i dag har tagit för givet, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat att postmottagare som bor i städer kan få lite längre till sin postlåda till förmån för boende i de glest befolkade delarna av landet vars avstånd till postservice generellt sett redan är långt.

"Vi kan helt enkelt behöva förändra saker som vi har tagit för givet i dagens posttjänst i syfte att möjliggöra en effektiv och hållbar utdelning av brev och paket som så långt det är möjligt är självfinansierande", skriver PTS i rapporten.

Fler kommer också att få räkna med färre postutdelningsdagar framöver.

– Postdirektivet slår fast att utdelning ska ske fem dagar i veckan, men att länderna i EU får göra undantag från det. Men fler hushåll kommer behöva få räkna med färre utdelningsdagar. Behovet av femdagarsutdelning av brev är inte så stort längre. Våra undersökningar visar att behovet snarare är två till tre dagar i veckan, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor, till Dagens Nyheter.

I takt med att vi i Sverige skickar allt färre brev och paketombuden får allt svårare att ta emot den ökande mängden paketförsändelser krävs också nya alternativa leveranslösningar.

Det kan till exempel handla om fler hemleveranser med hjälp av digitala lås, paketstationer i närheten av köpcenter eller bostadsområden och paketboxar i flerfamiljshus.

FAKTA

FAKTA:

Postnord står för drygt 77,5 procent av alla utdelade brev. Största konkurrenten Citymail delar ut 19 procent av alla brev.

Under 2018 skickades drygt två miljarder (2 018 400 000) brevförsändelser i Sverige, en minskning med 183 miljoner brev från 2017. Det är den största nedgången någonsin, både i procent och i absoluta tal. Sedan år 2000 har den totala brevvolymen minskat med 41,1 procent.

På paketsidan är Postnord den största aktören med drygt 60 procent av paketvolymen. Därefter följer Schenker och DHL med en marknadsandel på runt 15-20 procent. De sex största paketdistributörerna levererade sammanlagt 127 miljoner paket förra året.

I dag är nästan tre miljoner medborgare över 18 år anslutna till en digital brevlåda, vilket motsvarar en tillväxt på 51 procent under 2018. Det innebär att ca 37 procent av alla myndiga personer nu har en brevlåda för mottagning av säkra elektroniska meddelanden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar