Missen med nya röklagen – allmänheten ska anmäla rökare

Foto: Isabella Söderdahl/Mostphotos.

Med ett par månader kvar tills lagen träder i kraft pekar länsstyrelsen på hur svårt det kommer bli att kontrollera rökare.

21 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Från och med den 1 juli i år kommer röksugna svenskar inte längre att få blossa på uteserveringar.

Även rökning på offentliga platser som lekplatser och tågperronger kommer att förbjudas.

Inför lagändringen går länsstyrelsen nu ut och pekar på hur svårt det kommer att bli att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet, vilket SVT Nyheter först rapporterade om. Länsstyrelsens uppgift är att vägleda alla kommuner, vilket man nu menar blir väldigt svårt.

Problematiken ligger i att restaurangägare inte får avvisa gäster som röker. Samtidigt är det restaurangägarnas ansvar att se till att det inte röks på uteserveringarna.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen i Stockholm till SVT.

Det kan leda till böter om restaurangägare struntar i reglerna och även alkoholtillståndet kan dras in om rökförbudet missköts rejält.

Restauranger kommer att få ordna särskilda rökplatser avskilda från uteserveringen så att inte röken stör övriga gäster, enligt Länsstyrelsen. Det står inte tydligt i lagen vilka avstånd som gäller utan det är upp till kommunen att besluta. Det gör att Suzanne Bengtsson tror att det kommer att bli så gott som rökfritt vid krogtäta områden i svenska städer.

– Det är inte så att kommunen kommer gå runt och avgöra på vilket avstånd det går att röka i varje enskilt fall. Men kommer det in klagomål och kommunen agerar så bedömer den vilket avstånd som kan vara rimligt i det enskilda fallet, säger hon till SVT Nyheter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar