Meteorologen: Så länge stannar vintern – “kommer att bli mera extremt”

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Snart väntas ordentligt vinterrusk i hela landet.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vintern behåller sitt grepp om större delarna av Sverige med kyla och snö på flera håll.

Det är ännu ingen tvärsäker prognos, men SVT-meteorologen Nitzan Cohen ger hopp, då våren enligt honom kan komma redan i mars om vi har tur.

– Det är svårt med timingen så långt på förhand. Men som det ser ut ser jag det som sannolikt att vi får ett väderomslag till varmare väder då, så att folk kommer att känna att våren är på väg. I mellersta och norra Sverige kan skiftet ske något senare, i slutet på mars eller i början på april, säger han till Aftonbladet.

Att vintern tros få ett slut i mars-april i år är ganska normalt tidsmässigt för Sverige och det är fortfarande för tidigt att börja gissa hur sommaren 2019 kommer att bli vädermässigt. Men enligt Nitzan Cohen är klimatsituationen med allt mer extremt väder i framtiden ett faktum.

– Forskningen visar att klimatzonerna flyttas norrut så att vårt klimat blir varmare. Det innebär att somrarna generellt, sett över tid, kommer att bli längre och att vädret kommer att bli mera extremt, med ökad risk för långdragna värmeböljor och kraftigare regnskurar. Men det kommer att alltid att finnas variationer, vi kommer att ha svala somrar då också, säger Nitzan Cohen till Aftonbladet.

Innan dess väntar dock nya snösmockor och kyla i stora delar av landet. I nästa vecka väntas kyligare väder och efter den 20 januari väntas vinterväder i hela landet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar