Laddar

MC-kortege körs för våldsutsatta kvinnor

Sveriges första MC-kortege till förmån för våldsutsatta kvinnor startar i Helsingborg.

delningar

Den 25 maj genomförs Sveriges första Orange MC-kortege med start i Helsingborg. Kortegen som körs för att belysa våldet mot kvinnor och flickor i världen är uppdelad i i två sträckor: Från Helsingborg till Norrköping samt från Borlänge till Norrköping. Vid målgången i Norrköping kommer det under kvällen arrangeras musikuppträdanden. Till nästa år siktar flera länder på att ta efter konceptet.

– Detta är ett sätt att få fler att stå upp och aktivt visa sitt ställningstagande mot våldet. Min förhoppning är att företag, organisationer och kommuner anammar detta och börjar samarbeta för att aktivt ta ställning i frågan, säger Maria Andersson, på UN Women, i ett pressmeddelande.

Un Women Sverige är en organisation som arbetar med att informera uppdragsgivare och föreningar om bland annat våld mot kvinnor och för att uppmuntra andra män att diskutera problemet.

– Riktiga bikers har en kultur där de aldrig skulle skada en kvinna. Det borde alla män ha med sig i ryggraden, säger Roddy Benjaminson, även känd som Hero i TV-programmet ”Gladiatorerna” och som leder kortegen från Helsingborg.

Orange Day MC-kortege genomförs i samarbete med Upplev Norrköping, till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige. I sin tur överför de alla insamlade medel till UN Trust Fund to End Violence against Women.