Man smygfotade elva kvinnor i omklädningsrum på Väla

Genrefoto: Linnea Rheborg, Bildbyrån

Så blir hans straff:

delningar

En man född 1979 har dömts vid Helsingborgs tingsrätt för kränkande fotografering och ofredande. Han frikänns däremot för sexuellt ofredande.

En kvinna stod i ett omklädningsrum på Lindex, Väla i Helsingborg och provade kläder när hon i spegeln såg en hand hållandes en mobiltelefon föras in under skynket. Telefonens kameralins var riktad upp mot henne. Hon blev arg och tog tag i armen som höll telefonen. Armen tillhörde den nu dömde mannen, och kvinnan vet inte hur länge han stått där. Han påstod att han letade efter sin fru. Hon tillkallade vakt men mannen lyckades smita därifrån. Hon gav då vakten ett signalement.

Genom mannens erkännande, som stöds av övrig utredning, är det bevisat att han den 26 juni 2018 olovligen med tekniskt hjälpmedel och i hemlighet filmat elva olika kvinnor när de befunnit sig i olika omklädningsrum i olika butiker på Väla.

För detta döms mannen till villkorlig dom och dagsböter i 60 dagar om 50 kronor.

En annan kvinna har i förhör berättat att hon reagerade på att en man tog en bild på henne när hon låg på magen och solade. Hon kände sig iakttagen och vände huvudet bakåt och såg då mannen alldeles nära sina ben. Mannen ska ha suttit en eller två meter bort när han ska ha fotograferat henne, men han lutade sig fram och var någon eller några meter från hennes underliv när det blixtrade till. Hon har uppgett att telefonen var riktad upp mellan hennes ben. Hon ska då ha rest sig och gått efter mannen. Han sa att han inte hade fotograferat och visade henne sin telefon. Därefter ringde hon till polisen. Någon annan berättade då för henne att mannen hade tagit flera bilder på henne.

I detta fall har tingsrätten bedömt att på en allmän badplats – där det inte sällan råder viss trängsel under soliga sommardagar – är det visserligen integritetskränkande och mycket ohyfsat att hålla upp en mobil med kamera på detta sätt, men att det inte har skett på ett så kort avstånd att det också kan anses ha gjort intrång i kvinnans fredade zon. Detta trots att det uppenbarligen fanns syfte att fotografera utan samtycke, enligt tingsrätten. Åtalet för sexuellt ofredande ogillas därför.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar