Mäklare: Valresultatet skapar en osäker bostadsmarknad

Foto: Mostphotos/Angel Nieto.

"Så fort som möjligt behöver vi en översyn av hela bostadspolitiken", enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

delningar

I samband med valresultatet i riksdagsvalet i september, är det inte bara landets styre som just nu är högst oklart, utan även bostadsmarknaden.

Fastighetsbyrån har frågat sina mäklare runt om i landet om utgången av valet har påverkat bostadsmarknaden.

Drygt en fjärdedel tycker att valresultatet och det osäkra parlamentariska läget har påverkat marknaden och gjort konsumenterna mer osäkra.

Mäklarna anser också att det viktigaste för att få en bättre fungerande bostadsmarknad är en förändring av reavinstskatten.

Den senaste mäklarpanelen visar samtidigt på ett fortsatt och stärkt övertag för köparna på marknaden. En bidragande orsak till svag efterfrågan kan vara valet, enligt Fastighetsbyrån.

– Det finns en generell osäkerhet på bostadsmarknaden vilket valresultatet och det parlamentariska läget vi har nu kan ha spätt på. Just nu skulle bostadsmarknaden må bra av stabilitet, tydlighet och långsiktiga spelregler och det är ju inget som valresultatet bjudit på hittills, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Mäklarna fick också svara på frågan ”Vilken politisk åtgärd tycker du är viktigast för att få en bättre fungerande bostadsmarknad?”.

Överst på önskelistan kom ”sänkt/avskaffad reavinstbeskattning” som mer än var tredje angav som viktigast, följt av ”ta bort skärpt amorteringskrav” vilket strax under var tredje mäklare valde.

– I mäklarnas vardag är det reavinsten som är den mest påtagliga inlåsningseffekten, framförallt med äldre som stannar i sina stora hus. Dock kan politikerna inte fortsätta med punktinsatser. Så fort som möjligt behöver vi en översyn av hela bostadspolitiken och en blocköverskridande uppgörelse. Förhoppningsvis finns det en tillräckligt stark vilja från olika politiska håll för att få till det, oavsett vilka som får bilda regering, avslutar Johan Engström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar