LISTA: Här är alla skatteändringar sommaren 2019

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Så påverkas du av skattehöjningarna och sänkningarna i sommar.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I sommar sker det ett flertal skatteförändringar i Sverige, med både höjningar, sänkningar och borttagande av skatter, som Dina Pengar först rapporterade om.

Majoriteten av lagändringarna börjar gälla den 1 juli, men ett par förändringar sker också med start den 1 augusti.

1. Sänkt bensin- och dieselskatt - 1 juli. Som vi tidigare rapporterat om räknas i dagsläget skatten på drivmedel ut genom konsumentprisindex (KPI) plus två procentenheter. Men genom M/KDs höstbudget plockar man från och med den 1 juli 2019 bort, så att det endast är KPI som styr. Det vill säga skatten sänks med två procentenhete, vilket blir en sänkning på 16 öre/liter.

2. Återinförande av skattereduktion för gåvor - 1 juli. Skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet återinförs. Gåvan ska ha ett värde på minst 200 kronor och skattereduktionen uppgår till 25 procent av underlaget. Skattereduktionen får dock uppgå till högst 1 500 kronor för ett beskattningsår.

3. RUT-taket höjs - 1 juli. Taket för RUT-avdrag höjs till 50 000 kronor även för personer under 65 år.

4. Den särskilda löneskatten för äldre avskaffas - 1 juli. Den särskilda löneskatten för äldre på 6,15 procent tas bort från och med juli 2019.

5. Likvärdiga villkor vid generationsskifte i fåmansföretag - 1 juli. Det kommer snart att vara samma skatt vid en överlåtelse av ett fåmansföretag till en närstående som till en utomstående, enligt regeringen.

6. Sänkt moms på e-publikationer som böcker och nättidningar - 1 juli. Momsen på digitala tidningar och böcker sänks till 6 procent från och med i sommar.

– Det här är ett beslut i tiden. Det ska inte spela någon roll om du läser din tidning eller bok i pappersform eller digitalt, sade kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande tidigare i år.

7. Slopad nedsättning för gruvdiesel - 1 augusti. För att minska utsläppen av koldioxid från gruvsektorn slopas nedsättningen av energiskatt och koldioxidskatt för diesel som används i arbetsfordon i gruvor.

8. Höjd kemikalieskatt - 1 augusti. Höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara.

9. Höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk - 1 augusti. I sommar kommer man att höja koldioxidskatten för fossila bränslen som används för att producera värme i kraftvärmeverk, enligt regeringen.

10. Fortsatt lägre moms på naturguidning - 1 juli. Riksdagens tillkännagivande om att höja momsen på naturguidning från 6 till 25 procent nekades av regeringen, som nu behåller momsen på 6 procent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar