LISTA: Här är alla nya lagar

Samtyckeslag, mer pengar till sjuka och dyrare bensin – här är lagarna som träder i kraft 1 juli.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 juli träder nya lagar i kraft. Här nedan är listan över nya lagar och vad de innebär:

Ny samtyckeslag: Efter 1 juli blir det straffbart att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visat att den vill ha det. Gärningsmän ska dessutom kunna dömas för bland annat våldtäkt, även om personen inte använt sig av hot eller våld. 

Förbud mot att utnyttja tiggande människor: Människoexploatering, att utnyttja människor genom bland annat tvångsarbete, tigger eller arbete under orimliga villkor, blir olaglig. Straffen för människohandel och koppleri skärps.

Fler arbetsplatsinspektioner: Polisen får nu större möjlighet att göra inspektioner på arbetsplatser för att hitta personer som ska utvisas i Sverige.

Fler fotbojor: Fler beslut om kontaktförbud ska kunna kombineras med elektronisk fotboja.

Ökat skydd för transpersoner: Hets mot folkgrupp och olaga diskriminering ska nu även omfatta transpersoner. Ändringarna som gäller hets mot folkgrupp börjar dock gälla 1 januari 2019.

Premiepensionssystem ska bli tryggare: Premiepensionssystemet ska bli både tryggare och mer hållbart. Bland annat måste fondförvaltare uppfylla vissa krav för att få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten.

Höjt tak för sjuka: Taket i sjukförsäkringen, bostadstilläget, det särskilda bostadstillägget och garantiersättningen inom aktivitets- och sjukersättningen höjs.

Högre studiestöd: Studiestödet till gymnasie- och högskoleelever blir högre. För gymnasieungdomar innebär det 200 kronor mer i månaden och för högskole- och universitetsstudenter handlar det om 296 kronor.

Skattereduktion för fackföreningsavgifter: Skattereduktionen återinförs. Fackföreningsmedlemmar får nu möjlighet att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen.

Privat sjukvård blir dyrare: Anställda som får hälso- och sjukvårdsförmåner av sin arbetsgivare kommer förmånsbeskattas för kostnaden för vård eller försäkringspremie.

Ny fordonsskatt: Nytt bonus-malaussystem för nya bilar träder i kraft. Bilar med låga utsläpp belönas och skatten för drivmedels-slukande bilar höjs.

E-cigaretter ska skattas: Vätskor med nikotin som används i elektroniska cigaretter och nikotinprodukter som används i mun eller näsa som inte innehåller tobak beskattas.

Karensregler för ministrar: Statsråd och statssekreterare ska kunna sättas i yrkesmässig karantän, eller förbjudas att jobba med vissa frågor. Det i upp till ett år från att de lämnat politiken.

Prao ska bli obligatoriskt: Återigen ska praon bli obligatorisk. Under minst tio dagar ska skoleelver från årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskolan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar