Laddar

Långa arbetspass hos matjätte – risk för ohälsa

Nytt schema innehållande flera sexdagarspass kritiseras av skyddsombudet.

delningar

En avdelning på Icas lager i Helsingborg slår larm om att nytt schema kan leda till ohälsa för personalen. Fackförbundet Handels skyddsombud pekar bland annat på brist på tid för återhämtning. Under en period av sex veckor ska man arbeta sexdagarspass fyra veckor i sträck. Även i nattschemat menar skyddsombudet att det är är ont om tider för återhämtning, vilket ökar risken för ohälsa och sjukskrivningar. Skyddsombudet menar att det nya schemat kan störa sömn- och dygnsrytmen.

I sin begäran till Arbetsmiljöverket kräver skyddsombudet att arbetsgivaren ändrar i schemat för att få bukt med problemen. Ica har bemött fackets begäran och kommit med ett svar.

Huvudanledningen till ändringarna i schemat beror på förändrade volymer. Vidare skriver arbetsgivaren att de utgått från arbetstidslagens regler. Angående nattarbetet hänvisar man till Företagsavtalet som ger dispens från reglerna om nattarbete. De lyfter också fram att de i samband med schemaändringarna gjort en riskanalys och att det funnits grupper där medarbetare fått ge sina synpunkter och lämnat önskemål på det nya schemat. De är också tydliga med att ingen medarbetare behöver arbeta natt mot sin vilja.

Gällande sexdagarspassen menar Ica att de är planerade efter medarbetarnas önskemål om att ha fler sammanhängande återhämtningsperioder, snarare än att ta hänsyn till att personalen jobbar sex dagar i rad.

Sponsrat inlägg

Mäklarna: Det här är det viktigaste för att öka värdet på din bostad

Att sälja sin bostad är en stor affär och för att få till en lyckad försäljning är det många variabler som måste stämma. Enligt mäklarfirman 3etage i Helsingborg finns det dock två faktorer som är viktigare än alla andra när det gäller att maximera värdet på bostaden vid en försäljning: bilderna och stylingen.