KLART: De tar över makten i Skåne

Här är Rådhuset avgjordes maktbytet under måndagen. - Foto: Arkiv

Nu är det klart vilka som ska styra över Skåne de kommande fyra åren.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det har nu gått sex veckor sedan valet avgjordes, men fram tills nu har det inte varit klart vilka som ska styra över Region Skåne. Det vill säga de verksamheter där bland annat sjukhusen och kollektivtrafiken ingår. På måndagen hölls ett möte i Regionfullmäktige för att avgöra frågan.

Efter en omröstning står det nu klart att Allians för Skåne kommer att få ta över de ledande posterna. Det betyder att Carl Johan Sonesson (M) blir Skånes mäktigaste politiker. Alliansen (M+L+KD+C) har tidigare sagt att de vill styra tillsammans. Det var också det löfte som gavs under valrörelsen.

– Vi har önskat blocköverskridande samarbete men så blir det inte. Vi tycker det är synd att det inte blir så men vi går i opposition i dag, säger Henrik Fritzon (S), till SVT Skåne.

Måndagens omröstning innebär att det blir ett maktskifte. Under de senaste fyra åren har nämligen Socialdemokraterna styrt med stöd av Miljöpartiet.

Alliansen som nu tar över har totalt 62 av 149 platser i regionfullmäktige. Det innebär att de får ett minoritetsstyre med Sverigedemokraterna som vågmästare. Annika Annerby Jansson (M) valdes till ordförande för regionfullmäktige.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.