Eldningsförbudet hävs i Skåne

Foto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Klockan 16 häver Länsstyrelsen det generella förbudet.

delningar

Idag klockan 16.00 hävs Länsstyrelsens generella eldningsförbudet i Skåne. Nu är det upp till varje kommun att avgöra om det är tillåtet att elda eller inte. 

– Vi har inte längre samma höga brandrisknivåer som tidigare i somras och därför finns inte anledning att behålla ett generellt eldningsförbud. Nu går vi in i ett normalläge där varje kommun fattar beslut om eventuella eldningsförbud. Risknivåerna varierar lokalt och det är viktigt att följa beslutet i den kommun man bor i eller besöker, säger länsöverdirektör Ola Melin

Men det kan fortfarande råda eldningsförbud för vissa av Skånekommunerna. Länsstyrelsen Skåne hänvisar nu till respektive kommuns webbplats för besked om vad som gäller. De uppmanar dock fortsatt till försiktighet och skriver att det är viktigt att tänka på följande: 

Grillen ska vara upphöjd från marken. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder. 

Grilla på säkert avstånd från brännbart material. 

Brandsläckningsutrustning finns på plats.

Uppdatering: Räddningtjänsten Kristianstad meddelade på eftermiddagen följande: "Eldning är fortfarande förbjudet i Kristianstads kommun, Bromölla kommun, Hässleholms kommun, Hörby kommun, Höör kommun, Osby och Östra Göinges kommun. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt på upphöjd grill, eller på iordningställda grillplatser som är upphöjda från marken. Det är inte tillåtet att grilla med engångsgrill på marken."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar