Laddar

Omfattande brand på avfallsanläggning – brandmän kvar hela kvällen

Stora rökmoln spred sig från Filbornatippen: "Det brinner kraftigt", sa Ronny Möller vid räddningstjänsten.

delningar

Det har brunnit på återvinningsanläggningen på Filbornatippen i Filborna. Larmet kom vid 12.42 på onsdagen.

– Det brinner kraftigt i en stor hög med avfall. Vi är på plats och försöker slå ner det och med hjälp av soptippens hjullastare dela högen så att vi minskar den totala branden, sa Ronny Möller vid räddningstjänsten.

Det var nerslängda sopor och virke som låg i avfallshögen och hade spridit sig snabbt på kort tid. Stora rökmoln kunde synas från soptippen. Men Enligt räddningstjänsten fanns det inte något fara för allmänheten. Röken steg uppåt och verkade mer gå utöver åkrar och inte bland mycket bebyggelse.

– Vi har inte gått ut med någon varning och det finns ingen risk att folk blir utsatta av den. Men brandrök är ju aldrig nyttig att andas in och känner man av den så ska man förflytta sig, sa Ronny Möller under släckningsarbetet.

Det tog flera timmar för räddningstjänsten att släcka den omfattande branden. Men släckningen gick som planerat.

– Det har gått bra, det är i princip nerslaget. Vi har lyckats med det vi ville, alltså att hålla nere branden för att sedan lägga på jordmassor. Det är princip färdigt, vi kommer snart att lämna över till företaget och skicka hem de flesta enheterna, säger Ronny Möller.

För att minimera risken för att elden ska ta sig igen så är räddningstjänsten förberedda.

– Vi stannar med två tankbilar och fyra brandmän ifall det spricker upp. Vi har också hjullastare från företaget som kan hjälpa till isåfall, sa Ronny Möller.

 

Relaterade artiklar