Hyresgästföreningen sätter press på Rikshem i Helsingborg: "Missnöjda hyresgäster"

Foto: Thomas Möller

Rikshem menar däremot att de har relativt få klagomål.

delningar

Trots ett stort missnöje bland hyresgäster kunde Rikshem höja hyran lika mycket som kommunala Helsingborgshem. Hyresgästföreningen vill nu be om ursäkt för att de inte lyckades bättre och lovar att sätta press på bolaget, skriver Hem&Hyra.

Årets förhandlingar var enligt Hyresgästföreningen långa och krångliga. Rikshem gick hårt åt från början och yrkade 3,2 procent i höjning. Till slut hamnade man på 1,65 procent, utan undantag, och precis lika mycket som det kommunala bostadsbolaget tidigare gjort upp med Hyresgästföreningen.

– Vi vet att det finns många missnöjda hyresgäster hos Rikshem. Att de sköter förvaltningen sämre än till exempel Helsingborgshem som ägde några av husen tidigare. Vi ville att det skulle påverka men Rikshem vägrade, säger Björn Agertoft, förhandlare vid Hyresgästföreningen norra Skåne till Hem&Hyra.

Enligt förhandlarna var ett av problemen under årets förhandling att man i detalj inte lyckades visa på en jämförelsevis sämre förvaltning i Helsingborg. Bostadsbolaget kunde exempelvis hävda att de finns tillgängliga 24 timmar om dygnet, vilket hyresgästerna anser inte stämma då personal är svåra att nå. Dessutom ska flera boende vittnat om dålig trappstädning vilket Rikshem replikerade med att entreprenören nu bytts ut.

Rikshem håller inte med om att de har många missnöjda hyresgäster eller att förvaltningen av bostäderna är dålig.

– Vår generella uppfattning är att vi har relativt få klagomål. I vissa fall har vi sett att felen inte varit anmälda, vilket gör det svårt för oss att agera. Under förhandlingarna har vi varit ute i våra områden tillsammans med Hyresgästföreningen, och hyresöverenskommelsen är en bekräftelse på att förvaltningsnivån är god och i nivå med övriga fastighetsägare, säger regionchef Christofer Bernebring till Hem&Hyra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar