Hyresgästförening kritiserar renoveringar hos privata hyresvärdar

Marie Linder. Foto: Christian Gustavsson

Kan leda till ny finansiell bubbla enligt ny rapport. Förekommer i norra Skåne.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att privata aktörer köper upp äldre hyreshus med renoveringsbehov för att sedan genomföra ytsiktsrenoveringar när hyresgäster flyttar. Renoveringsformen kallas för konceptrenoveringar och har anammats av ett antal privata hyresgäster i hela landet, bland annat i norra Skåne. Och Hyresgästföreningen är kritisk. 

– Det har blivit en affärsmodell att höja hyran och höja marknadsvärdet på fastigheten, utan att göra något åt det egentliga upprustningsbehovet. För hyresgästerna innebär detta nya ytskikt men gamla stammar, och det finns inte pengar kvar när de riktigt stora renoveringarna behöver göras, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. 

Rapporten visar att kostnaden för underhåll i de konceptrenoverande företagen halveras vid ett förvärv, jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag. En fara enligt Hyresgästföreningen kan vara att en ny finansiell bubbla växer i Sveriges miljonprogram när hyresvärdar genomför konceptrenoveringar. 

– Problemet med konceptrenoveringar finns bland annat i norra Skåne och södra Halland. Vi har Viktoria Park i Kristianstad, Willhem i Halmstad och Helsingborg samt Rikshem i Helsingborg. Dessutom renoverar Balder i Åstorp och Helsingborg enligt samma modell. På dessa orter innebär det kraftigt höjda hyror i områden där hyresgästerna redan i dag har svårt att bära sin hyreskostnad, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne och som är en av författarna till rapporten.

Enligt rapporten leder konceptrenoveringar till ökad bostadssegregation. 

– Vi kan se det vi kallar för en segmentering av hyresmarknaden. De hyresgäster som inte kan betala koncepthyror tvingas allt längre ut på bostadsmarknaden medan de med starkare ekonomi flyttar till de ytskiktsrenoverade lägenheterna, säger Peter Olsén. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar